Nieuwe nettarieven 2023
Publication date: 13 January 2023

3 gezinnen brengen hun verbruikspieken in kaart: het gezin van Kristoff en Ingrid

Vanaf 2023 hangen de nettarieven op je elektriciteitsfactuur niet alleen af van de hoeveelheid elektriciteit die je verbruikt, ook van hoeveel elektriciteit je tegelijk verbruikt. Daarom kan het nuttig zijn om te weten wanneer jouw elektrische toestellen samen veel energie verbruiken. 

We vroegen aan 3 gezinnen om hun elektriciteitsverbruik en hun pieken thuis 1 week lang op te volgen via mijn.fluvius.be. Dat deden ze twee weken voor de kerstvakantie, op het moment dat de temperaturen rond en onder het vriespunt schommelden. Dit is het verhaal van Kristoff en Ingrid.

Ingrid: “Er staat altijd wel iets aan”

Kristoff en Ingrid wonen met hun zoon in Tielrode. Een week lang volgden ze voor ons hun elektriciteitsverbruik op, via Mijn Fluvius. Doel: ontdekken of en wanneer er grote verbruikspieken in de grafieken zitten.

Gezin van Kristoff en Ingrid:
●    3 personen
●    Al bewust bezig met het elektriciteitsverbruik
●    Geen elektrische auto, warmtepomp of zonnepanelen

Dezelfde routines
“Elke dag komen dezelfde routineverbruiken terug. De haardroger na het douchen, de waterkoker voor het ontbijt en het inductievuur en de dampkap bij het koken ’s avonds. Zondag is bij ons wasdag. En maandag begint alles weer opnieuw. De laptops bij thuiswerk, de stofzuiger, de keukenrobot. Maar nooit heel veel toestellen tegelijk. Na zo’n week monitoren, valt het vooral op hoeveel routine er in ons leven zit’. Echte gewoontebeestjes”, lacht Ingrid.

Dag en nacht verbruik
“De grootste pieken in ons verbruik? Er was er eentje op vrijdagavond, toen we uitgebreid kookten met de stoomoven. En op zondagnamiddag, toen de wasmachine en droogkast stonden te draaien. Toen was ons kwartierverbruik 0,824 kilowattuur. Maar dat valt best mee. Wat me wel opviel, is dat het elektriciteitsverbruik nooit stopt. Dag of nacht: er staat altijd wel iets aan.”

De hoogste piek
Uit de grafieken op mijn.fluvius.be kunnen we afleiden in welk kwartier Kristoff en Ingrid het meeste verbruikt hebben. Dat was 0,824 kWh. Daaruit kunnen we hun hoogste piek van die week berekenen. Je neemt het hoogste kwartierverbruik en vermenigvuldigt dat met 4. Zo komen Kristoff en Ingrid op een hoogste piek van 3,296 kW. 

Wat als 3,296 kW ook hun hoogste piek voor de hele maand zou zijn? En dat elke maand opnieuw hun maandpiek zou zijn? Dan zouden ze voor het capaciteitstarief in hun netgebied € 129 (inclusief 6% btw) op jaarbasis betalen. Meer weten over de berekening van het capaciteitstarief? Bekijk dan dit filmpje

Hun gemiddelde maandpiek zou dan ook minder zijn dan het gemiddelde voor Vlaanderen. Voor gezinnen leiden we op basis van de beschikbare gegevens af dat de gemiddelde maandpiek in Vlaanderen gemiddeld 4,37 kW bedraagt. 

Keuze voor zonnepanelen
“Of ik mijn routine zal aanpassen? Dat lijkt mij op dit moment niet nodig. We letten sowieso al op ons verbruik. De grafieken zijn heel herkenbaar. Dus zolang onze routines niet veranderen, weet ik ongeveer wat we verbruiken. Maar er komen binnenkort wel zonnepanelen. En we hebben een hybride auto besteld. Dus dan is het zeker de moeite om het verbruik opnieuw onder de loep te nemen.”

Ontdek jouw pieken op Mijn Fluvius
Ben jij ook een gewoontebeestje zoals Ingrid? Of helemaal niet? Als je al een digitale elektriciteitsmeter hebt, check je het op mijn.fluvius.be. Ingrid: “Je moet eenmalig je verbruikshistoriek aanvragen. Dat doe je op mijn.fluvius.be bij ‘Verbruik’ via ‘Verbruiken aanvragen’. Daarna wijst het zichzelf uit. Onder de knop ‘Toon verbruik’ zie je per dag, week, maand of jaar wat je verbruikt.”

“Wil je nog een stapje verder gaan, en je maandpiek kennen? Dan kijk je op Mijn Fluvius bij ‘Toon piekvermogen’. 

Op die basis berekenen ze het capaciteitstarief. Die informatie verschijnt maar 1 keer per maand. Dus je ziet altijd de informatie van de vorige maand.” 

Zelf aan de slag? Ontdek je verbruik en je pieken op mijn.fluvius.be

Lees ook de ervaringen van de 2 andere gezinnen: Ruth & Kim en Pieter & Karolien. Of bekijk de andere blogs.