Vanaf 2023 hangen de nettarieven op je elektriciteitsfactuur niet alleen af van de hoeveelheid elektriciteit die je verbruikt, ook van hoeveel elektriciteit je tegelijk verbruikt. Daarom kan het nuttig zijn om te weten wanneer jouw elektrische toestellen samen veel energie verbruiken.
We vroegen aan 3 gezinnen om hun elektriciteitsverbruik en hun pieken thuis 1 week lang op te volgen via mijn.fluvius.be. Dat deden ze twee weken voor de kerstvakantie, op het moment dat de temperaturen rond en onder het vriespunt schommelden. Dit is het verhaal van Ruth en Kim.
Ruth: “Sommige pieken kunnen we echt wel vermijden”
Als je een gezin van 5 hebt, draait de wasmachine regelmatig overuren. Dat is ook zo in het gezin van Ruth en Kim. Door de zonnepanelen zijn ze zich al best bewust van hun elektriciteitsverbruik. Toch wees de testweek uit dat ze hun verbruik nog efficiënter kunnen spreiden.
Gezin van Ruth:
● 2 volwassenen, 3 kinderen en een hond
● Elektrische fiets en elektrische bakfiets
● Zonnepanelen
Grootste verbruiker: het inductievuur
“Vooral ons inductievuur en de dampkap zorgen samen voor pieken”, vertelt Ruth. “Die inductieplaat heeft ook een boosterfunctie die we af en toe gebruiken om tijd te winnen. En wanneer dan in het weekend de wasmachine tegelijk aangaat, dan schiet dat balkje op de grafiek wel de hoogte in. Verder valt de routine op: de koffiezet en microgolfoven ’s ochtends zijn vaste waarden.”
Zelfverbruik vlakt pieken af
“Toch denk ik niet dat we een overdreven hoog elektriciteitsverbruik hebben. Onze hoogste pieken liggen rond de 0,5 kilowattuur met een uitschieter van 1,335 kilowattuur. En dat is wellicht dankzij onze zonnepanelen. Als de afwasmachine vol is, zet ik die pas aan als het licht is en de zon schijnt. En ik zet timers om de wasmachine en de droogkast afwisselend te laten werken bij daglicht. Zo proberen we optimaal te profiteren van zonne-energie.”
Elektrisch vuur
“Ik had wel verwacht dat ons elektrisch vuurtje in ons bureau boven een hoger verbruik zou veroorzaken. Maar doordat dat bij thuiswerk de hele dag door op staat, lijkt het in de grafieken op te gaan in het constante sluimerverbruik. We konden wel duidelijk zien wanneer we het vuurtje vergaten af te zetten ’s avonds. Dan was er ook geen zon meer, dus daar zien we een uur lang een iets hoger verbruik.”
Altijd via de app
“Eerlijk: mijn partner en ik vonden het best lastig om alles bij te houden. Er lag een groot blad in de keuken om op te schrijven wanneer we welke toestellen gebruikten, maar we vergaten het regelmatig. Pas ’s avonds, als alles rustiger werd in huis, vonden we de tijd om bij Fluvius te kijken. Dat deden we altijd via de app.”
“Weet je wat ik handig zou vinden? Dat je echt à la minute je verbruik kunt zien. Want het was vooral op momenten dat we aan het koken, wassen en drogen waren dat ik nieuwsgierig was naar ons verbruik. Nu zie je pas na een tijdje je verbruik in de app. Maar als je dan de volgende dag in de app kijkt, ben je alweer vergeten welke toestellen je de vorige dag hebt gebruikt.”
Zoek je net als Ruth en Kim apps om je verbruik op te volgen? Op maakjemeterslim.be vind je een overzicht van beschikbare en toekomstige tools.
Hectische weekends
“Of we iets met de resultaten zullen doen? Ja, zeker, want we hebben pieken die we heel makkelijk kunnen vermijden, vooral in het weekend. In de week zijn we bewuster met ons verbruik bezig. Maar in het weekend is het zó hectisch dat alles soms samenvalt: koken, wassen, drogen, … Daar kunnen we zeker iets aan veranderen.”
Ontdek jouw pieken op mijn.fluvius.be
Hoe zit het met jouw elektriciteitsverbruik tijdens het weekend? Als je al een digitale elektriciteitsmeter hebt, check je het op mijn.fluvius.be.
De hoogste piek
Uit de grafieken op Mijn Fluvius kunnen we afleiden in welk kwartier Ruth en Kim het meeste verbruikt hebben. Dat was 1,335 kWh. Daaruit kunnen we hun hoogste piek van die week berekenen. Je neemt het hoogste kwartierverbruik en vermenigvuldigt dat met 4. Zo komen ze op een kwartiervermogen van 5,340 kW.
Wat als 5,340 kW ook hun hoogste piek voor de hele maand zou zijn? En dat elke maand opnieuw hun maandpiek zou zijn? Dan zouden ze voor het capaciteitstarief in hun netgebied € 208,60 (inclusief 6% btw) op jaarbasis betalen. Meer weten over de berekening van het capaciteitstarief? Bekijk dan dit filmpje.
Hun gemiddelde maandpiek zou dan hoger zijn dan het gemiddelde voor Vlaanderen. Voor gezinnen leiden we op basis van de beschikbare gegevens af dat de gemiddelde maandpiek in Vlaanderen gemiddeld 4,37 kW bedraagt.
Zelf aan de slag? Ontdek je verbruik en je pieken op mijn.fluvius.be.
Lees ook de ervaringen van de 2 andere gezinnen: Kristoff & Ingrid en Pieter & Karolien. Of bekijk de andere blogs.