Is het interessant om energie te delen of te verkopen?
Heb je zonnepanelen? En een
digitale meter
? Dan kan je energie delen of verkopen.
Wat is energiedelen/persoon-aan-persoonverkoop?
- Bij energiedelen kan je zelf opgewekte energie direct delen binnen een groep (leden of vennoten van een energiegemeenschap, of bewoners van een appartementsgebouw of multifunctioneel gebouw) of met jezelf.
- In bepaalde gevallen kan je zelf opgewekte energie ook rechtstreeks verkopen aan een andere afnemer. Dat kan via (meervoudige) persoon-aan-persoonverkoop of via de verkoop door een vereniging van mede-eigenaars (VME) in een appartementsgebouw of multifunctioneel gebouw.
Hier lees je meer over hoe je energie kan delen of verkopen.
Is het interessant om energie te delen of te verkopen?
Dat hangt af van je persoonlijke situatie en het contract met je leverancier. Sommige leveranciers leggen extra kosten en voorwaarden op. Is dat bij jouw leverancier het geval? Door die extra kosten moet je goed nagaan of het in jouw situatie voordelig is om energie te delen of te verkopen.
Waarmee moet je rekening houden?
- Je verbruik: hoeveel energie heb je zelf nodig?
- Het aantal kWh dat je kan delen of verkopen: hoeveel overschot injecteer je op het net?
- Het aantal kWh dat de ontvanger van je energie kan verbruiken: de ontvanger moet jouw overschot in hetzelfde kwartier kunnen verbruiken.
- Afname- en terugleveringscontract: hoeveel betaalt de ontvanger voor de energie die hij van het net neemt? En welke terugleveringsvergoeding krijg jij voor het overschot dat je op het net zet?
- De administratieve kost die je leverancier mogelijk aanrekent voor energiedelen.
Prijs afspreken
Ga je je zelf opgewekte energie rechtstreeks verkopen? Dan mag je met de koper een prijs afspreken voor de geleverde energie. Daarbij hou je best rekening met:
- Wat de ontvanger moet betalen als hij energie van het net zou nemen. Dat is de
energiecomponent
: de prijs per kWh die je aan je leverancier betaalt voor de geleverde energie. Waar vind je die prijs voor de energiecomponent terug? Op de tariefkaart van je afnamecontract of via de V-test®: je maakt een persoonlijk profiel aan en voegt je lopend contract toe.
- Je kijkt ook naar het bedrag dat jij krijgt als je energie op het net zet. Dat is de terugleveringsvergoeding. Dat staat in je terugleveringscontract.
Je zou dan een prijs kunnen afspreken tussen het bedrag van het afnamecontract en dat van het terugleveringscontract. Je mag ook een prijs van €0/kWh afspreken en je energie gratis wegschenken.
Ga je je energie verkopen aan iemand anders? Stel dan een contract op met de ontvanger van jouw energie. Je kan daarvoor het modelcontract op de website van VEKA gebruiken.
Op welke onderdelen van de elektriciteitsfactuur heeft energie delen of verkopen een impact?
Enkele voorbeelden
Rekent jouw leverancier extra voorwaarden of kosten aan?
Dat vind je op je tariefkaart. Zoek je een nieuwe energiecontract? En wil je weten of de leverancier extra kosten of voorwaarden oplegt? Doe dan de V-test®.
Kijk in de V-test® bij de filters op de resultatenpagina bij ‘Doelgroep’. Vink bij ‘kosten of voorwaarden voor energiedelen’ het vakje ‘ja’ aan. Zo ziet u de lijst van contracten die voorwaarden of kosten opleggen.