Maandafrekening

Hebt u een digitale meter ? Dan kan u kiezen voor een maandafrekening. U ontvangt dan elke maand uw afrekening. U betaalt voor de energie die u de voorbije maand verbruikte.

Kiest u voor maandafrekening?

  • Dan ontvangt u elke maand een afrekening. En betaalt u onmiddellijk voor de energie die u de voorbije maand verbruikte. 
  • U krijgt geen voorschotfacturen meer. Moest uw leverancier zijn activiteiten noodgedwongen stopzetten? Dan bent u geen teveel betaalde voorschotten kwijt.
  • Verwarmt u op aardgas of met elektriciteit? Dan betaalt u met een maandafrekening in de winter meer per maand. En in de zomer minder. Met een jaarafrekening en voorschotfacturen verdeelt u het seizoenseffect in uw aardgas- of elektriciteitsverbruik over het jaar. 
  • Hebt u een variabel contract? Een maandafrekening kan u makkelijker narekenen dan een jaarafrekening. U hoeft dan geen rekening te houden met de verdeling van uw jaarverbruik volgens verbruiksprofielen. 
  • Vermindert u uw verbruik in een bepaalde periode? Bijvoorbeeld omdat de prijzen van uw variabel contract dan hoger zijn? Of omdat u overwintert in het buitenland? Dan ziet u het volledige resultaat daarvan onmiddellijk op uw afrekening van die maand(en). 
  • U kan ook sneller uw verbruik aanpassen na een hoge afrekening.

Uw afrekening geeft een overzicht van de verschillende onderdelen die samen de energieprijs bepalen. Welke verschillende onderdelen vindt u op uw maandafrekening?

Elektriciteitsverbruik

Uw afrekening vermeldt welk volume u hebt verbruikt op een maand tijd. Hebt u een dag- en nachtmeter? Dan maakt uw energieleverancier op uw afrekening een onderscheid tussen verbruik tijdens de piekuren (dag) en de daluren (nacht en weekend). Zo krijgt u ook meteen een inzicht in uw verbruik en ziet u de verhouding tussen ‘goedkopere’ en ‘duurdere’ elektriciteit. Elektriciteitsverbruik wordt altijd gemeten en uitgedrukt in kWh.

Aardgasverbruik

Uw afrekening vermeldt welk volume u hebt verbruikt op een maand tijd. Voor aardgas is er geen onderscheid tussen piek- en daluren. Er geldt slechts één tarief. Het aardgasverbruik wordt gemeten in m3, en nadien omgezet naar kWh. De omrekenfactor die uw leverancier hiervoor gebruikt (bv 10,0000 kWh/m3), staat ook vermeld op uw jaarafrekening.

 

Energiekost

De energiekost is het deel van uw factuur dat rechtstreeks naar uw energieleverancier gaat. De leveranciers bepalen de energiekost zelf, ze hangt samen met uw keuze van energieleverancier. De energiekost kan dus – in tegenstelling tot de andere componenten van uw energiefactuur – (grondig) verschillen van leverancier tot leverancier. Uw aardgas- en elektriciteitsverbruik zullen zwaar doorwegen in de energiekost.

Nettarieven

De nettarieven zijn de tarieven die u betaalt om energie tot bij u thuis of tot bij uw bedrijf te krijgen. De bedragen variëren van netbeheerder tot netbeheerder, en verschillen dus van regio tot regio. Om te vermijden dat u teveel verschillende energiefacturen krijgt, is het uw leverancier die de nettarieven factureert en doorstort.

Er bestaan drie verschillende nettarieven: distributienettarieven, transmissietarieven en transporttarieven.

Heffingen

De federale overheid en de Vlaamse overheid heffen een aantal belastingen op uw energie:  

  • de energiebijdrage,  

  • de bijzondere accijns en  

  • de bijdrage Energiefonds.  

Uw leverancier factureert die en stort ze door aan de overheid. U betaalt ook 6 procent btw op uw energiefactuur, behalve op de bijdrage Energiefonds. 
Enkel bedrijven betalen nog 21% btw op elektriciteit. 

Afrekening aardgas en elektriciteit

Hebt u één leverancier voor aardgas en elektriciteit? Dan ontvangt u elke maand één maandafrekening. Hebt u twee verschillende leveranciers voor aardgas en elektriciteit? Dan ontvangt u elke maand twee afrekeningen.

Meer weten over jaarafrekening?

Jaarafrekening

Het verschil tussen jaar- en maandafrekening op een rij?

Verschil jaar- en maandafrekening

Veelgestelde vragen over maandafrekening

Hoe vind ik een contract met maandafrekening?

U vindt het huidig aanbod aan contracten voor elektriciteit en aardgas met maandafrekening terug in de V-test®.

Sommige leveranciers bieden maandafrekening aan als een optie bij alle of een deel van hun contracten. Anderen bieden enkel specifieke contracten met (verplichte) maandafrekening aan.

Op de resultatenpagina van de V-test® kan u bij filters kiezen voor ‘maandelijks afrekenen’. Die optie vindt u bij ‘Facturatie’ onder de vraag ‘Hoe vaak wil je betalen voor jouw energie?’.



Alle info over maandafrekening vindt u hier

Is mijn leverancier verplicht om maandafrekening aan te bieden?

Alle klanten met een digitale meter kunnen vanaf 1/1/2024 kiezen voor maandelijkse facturatie van elektriciteit of aardgas op basis van gemeten energiegebruik.

Hebt u nog een klassieke meter? Dan kan u niet kiezen voor een contract met maandafrekening.  

Lees ook ‘Hoe vind ik een contract met maandafrekening?’

Alle info over maandafrekening vindt u hier

Ik heb een contract met jaarafrekening. Hoe stap ik over naar maandafrekening?

Is maandafrekening een optie bij uw huidig contract? Vraag het na bij uw leverancier.

Is dat het geval? Dan kan u vragen aan uw leverancier om over te stappen naar maandafrekening.

Is maandafrekening geen optie bij uw huidig contract? Doe dan de V-test® voor het meest voordelige contract met maandafrekening voor uw situatie.

Lees ook ‘Hoe vind ik een contract met maandafrekening?’

Alle info over maandafrekening vindt u hier