Waarom werkt het capaciteitstarief niet met vermogensschijven?

In sommige landen werkt het capaciteitstarief met vermogensschijven, bijvoorbeeld:

  • In Italië en Spanje reserveert u een bepaald vermogen (in kW). U hebt de keuze uit een aantal vermogensschijven. Kiest u voor een hogere vermogensschijf? Dan betaalt u een hoger bedrag per jaar. Overschrijdt u uw gereserveerde vermogen? Dan wordt in Italië de stroom onderbroken. U kan zich wel zelf opnieuw inschakelen.
  • In Nederland bepaalt uw aansluitingsvermogen (in kW) in welke vermogensschijf u valt en welk bedrag u per jaar betaalt. Er wordt dus niet gemeten hoe u het net gebruikt. 

In andere landen, én ook Vlaanderen, wordt het capaciteitstarief aangerekend per kW. 

Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen. Een capaciteitstarief op basis van vermogensschijven en/of aansluitingsvermogen kan eenvoudiger lijken dan een €/kW-tarief op basis van uw gemeten pieken. Maar er zijn ook nadelen: 

  • Bij een systeem met vermogensschijven betaalt u niet volgens uw effectief gebruik van het net. Hebt u een piekvermogen bovenaan de schijf? Dan betaalt u minder dan de door u veroorzaakte kosten. U wordt ook niet gestimuleerd om uw piek te verminderen. Hebt u een piekvermogen onderaan de schijf? Dan draagt u mee de kosten van iedereen bovenaan de schijf. 
  • Een capaciteitstarief op basis van aansluitingsvermogen kan nadelig zijn voor wie een overgedimensioneerde aansluiting heeft. Zo zijn er in Vlaanderen relatief veel. 

In Nederland overweegt men om over te stappen naar een ‘slimmer’ capaciteitstarief zoals in Vlaanderen: gebaseerd op data uit de digitale meter en dus uw effectief gebruik van het net.

Alle info over het capaciteitstarief vindt u hier.