De korting op de nettarieven voor uitsluitend nachtverbruik wordt tussen 2021 en 2028 geleidelijk afgebouwd.
Het voordelige uitsluitend nachttarief en het onderscheid tussen het duurdere dag- en het goedkopere nachttarief werd vroeger ingevoerd in het licht van het vooral nucleaire productiepark en het evenwicht van het energiesysteem. Dat energiesysteem werkt maar goed zo lang vraag en aanbod van elektriciteit op elk ogenblik aan elkaar gelijk zijn. Om de elektriciteitsvraag ’s nachts te vergroten zodat deze beter afgestemd zou zijn op de productie door kerncentrales, die in België niet zomaar ’s nachts verminderd kan worden, werden voor de nachturen lagere distributienettarieven en een lagere energiekost aangerekend.
Maar de lagere nachttarieven weerspiegelen geen lagere kosten voor de diensten die de distributienetbeheerder levert. De kosten voor de aanleg, het beheer en het onderhoud van het net zijn gelijkaardig wanneer het gebruik van uw accumulatieverwarming en/of elektrische boiler ’s nachts dan wel op een ander moment plaatsvindt. Ook bij de aanrekening van de kosten voor openbare dienstverplichtingen die de netbeheerder maakt moeten wij ervoor zorgen dat iedereen op een correcte en eerlijke manier bijdraagt of, met andere woorden, dat de nettarieven ‘kostenreflectief’ zijn.
De nettarieven bestaan hoofdzakelijk uit 2 soorten kosten, namelijk netkosten en kosten voor openbare dienstverplichtingen. Wat verandert er wanneer in de aanrekening van deze kosten voor uw uitsluitend nachtverbruik?
Dit zijn de kosten voor het aanleggen, beheren en onderhouden van de netten van de distributienetbeheerder en het vervoer van elektriciteit.
Dit zijn onder meer de kosten die de distributienetbeheerder maakt in het kader van zijn opkoopplicht van groenestroom- en warmtekrachtcertificaten aan minimumsteun.
De afbouw van de kortingen voor uitsluitend nachtverbruik geldt zowel voor gezinnen met een digitale als een klassieke meter.
Nee, deze beslissing heeft énkel impact op het deel nettarieven van uw factuur, niet op het deel energiekost. Dit deel wordt namelijk bepaald door uw energieleverancier. Energieleveranciers kunnen dus contracten blijven aanbieden met andere energieprijzen voor uw dag-, nacht- en uitsluitend nachtverbruik. Voor het uitsluitend nachtverbruik kan dit nog zolang dit verbruik apart wordt gemeten (tot 2028).
Maar de lagere energiekost tijdens de nachturen is niet meer goed afgestemd op de kenmerken van de toenemende stroomproductie op basis van hernieuwbare energiebronnen, zoals elektriciteit uit zon- of windenergie. Er is nu steeds vaker een overschot aan elektriciteit overdag wanneer de zon schijnt of het hard waait. Met het oog op het veranderende productiepark verwachten we dat leveranciers in de komende jaren meer en meer dynamische prijscontracten zullen aanbieden, waarbij de prijs varieert op uurbasis en de prijzen op de groothandelsmarkt volgt (met bv. typisch lagere prijzen op momenten dat de zon schijnt of de wind waait). Om zo’n contract te kunnen afsluiten, hebt u wel een digitale meter nodig.
Met ‘flexibiliteit’ bedoelen we dat u in staat bent om de hoeveelheid elektriciteit die u produceert, verbruikt, afneemt van het net en/of injecteert te regelen. Dat zou kunnen in reactie op een prijssignaal, een activatiesignaal van de netbeheerder of bijvoorbeeld in functie van de frequentie van het net. Er wordt momenteel gewerkt aan een wettelijk kader dat het mogelijk zal maken om uw beschikbare flexibiliteit aan te bieden aan de distributie- of transmissienetbeheerder tegen een vergoeding. Dit geeft de distributienetbeheerder extra mogelijkheden om lokale netproblemen op te lossen.
In het licht van deze ontwikkelingen zullen ook gezinnen met accumulatieverwarming en/of een elektrische boiler – die door hun thermische opslag inderdaad over flexibiliteit beschikken – bepaalde diensten kunnen leveren. Zo is er al een project waarbij elektrische boilers via een tussenpartij of zogenaamde ‘aggregator’ door Elia worden ingezet om het systeemevenwicht te bewaren.
De huidige aansturing en meting van het aparte uitsluitend nachtcircuit door de distributienetbeheerder loopt nog zeker door tot 2028. Het historisch voordeligere uitsluitend nachttarief wordt namelijk over verschillende jaren afgebouwd, tot 2028. Het is zeker niet ondenkbaar dat de levering van bepaalde ondersteunende diensten via dit apart circuit, bijvoorbeeld voor het oplossen van congestieproblemen, bepaalde voordelen kan bieden.
De impact van de afbouw van het uitsluitend nachttarief hangt sterk af van uw individuele situatie.
Afhankelijk van het resultaat hiervan kan het interessant zijn om contact op te nemen met uw installateur en te bespreken welke mogelijkheden er zijn voor uw specifieke situatie. De Vlaamse Regering voorziet sinds begin 2021 verhoogde tegemoetkomingen voor gezinnen met uitsluitend nachttarief die investeren in isolatie of een alternatief verwarmingssysteem.
Elk jaar moet Fluvius voor zijn netbeheerders de tariefvoorstellen voor het volgende jaar aan ons voorleggen. Wij controleren deze voorstellen en gaan voor de tarieven van toepassing op uitsluitend nachtverbruik dus ook na of elke netbeheerder de juiste korting toepast. Na onze goedkeuring publiceren wij de tarieven en worden ze door de leverancier aangerekend in de energiefacturen voor het volgende jaar.
U kan het kWh-tarief van toepassing op uw uitsluitend nachtverbruik per periode terugvinden in de tarieftabellen voor elektriciteit op onze website. In de kolom ‘uitsluitend nacht teller’ staat het geldende tarief per netgebied.
De nettarieven aangerekend voor uw uitsluitend nachtverbruik op uw energiefactuur moeten hiermee overeenkomen. U kan deze kWh-tarieven in detail aflezen op uw energiefactuur en/of hierover meer informatie opvragen bij uw leverancier.
Let op: de korting op het uitsluitend nachtverbruik waarover we hier spreken gaat over het deel nettarieven van uw factuur. Mogelijk rekent ook uw leverancier voor het deel energiekost van uw factuur een andere prijs aan voor uw uitsluitend nachtverbruik. Dat hangt af van uw gekozen energiecontract.