De tariefmethodologie legt het kader vast voor het bepalen van de inkomsten van de Vlaamse distributienetbeheerders in de komende vier jaar, alsook de regels waaraan de netbeheerders zich moeten houden om te komen tot de jaarlijkse nettarieven.
De VREG legde de voorstellen voor de nieuwe tariefmethodologie voor aan alle belanghebbenden tijdens een openbare raadpleging. Daaraan ging een uitgebreid traject vooraf van verschillende studies en overleg met Fluvius.
We verwerkten de reacties van de belanghebbenden in een consultatieverslag, RAPP-2024-14.
De nieuwe tariefmethodologie biedt een kader aan Fluvius om haar essentiële taken te vervullen en de nodige investeringen te doen met het oog op de
energietransitie
. De tariefmethodologie stimuleert ook om efficiënt en innovatief te werken en de kwaliteit van de dienstverlening voor bedrijven en gezinnen te garanderen en waar nodig te verbeteren. Zo wordt er een voorschotmechanisme voorzien dat moet bijdragen aan de financiering van grote investeringen in het elektriciteitsnet en financiële stimulansen om innovatie op het vlak van net- en databeheer te ondersteunen. Ook worden de inkomsten van de netbeheerder geplafonneerd en houden we daarbij rekening met een prikkel tot productiviteitsverbetering.
Op 21 juni 2024 beslisten wij over de tariefmethodologie 2025-2028, BESL-2024-41.