De definitie van warmte- en koudenetten volgens het Energiedecreet is belangrijk, omdat ze bepaalt welke systemen moeten voldoen aan de wettelijke verplichtingen.
Het regulerend kader is van toepassing voor alle systemen die vallen onder de definitie van warmte- of koudenet in het Energiedecreet, art. 1.1.3.,133/2°: geheel van onderling verbonden leidingen en de daarmee verbonden hulpmiddelen die noodzakelijk zijn voor stadsverwarming of -koeling, met uitsluiting van netwerken op een industriële site. Stadsverwarming of -koeling wordt gedefinieerd als: de distributie van thermische energie in de vorm van stoom, warm water of gekoelde vloeistoffen vanuit een centrale productie-installatie via een netwerk dat verbonden is met meerdere gebouwen of locaties, voor het verwarmen of koelen van ruimten of processen.
Netwerken waarbij de warmteverdeling volledig binnen dezelfde industriële site gebeurt, worden uitgesloten door deze definitie. Collectieve stookplaatsen die meerdere gebouwen bedienen, al dan niet binnen een eigen (niet-industriële) site, vallen wel onder de definitie, bijv. warmtenetten op campussites, sites met gebouwen voor sociale huisvesting. De verdeling van warmte van een productie-installatie naar meerdere afnemers binnen één gebouw wordt niet beschouwd als een warmtenet.
Met de beslissingsboom kan u eenvoudig nakijken of een systeem onder de definitie van warmte- of koudenet valt. Bij onduidelijkheden kan u contact opnemen met de VREG (contactformulier).
Binnen EPB en EPC kunnen andere definities gelden. Die definities werden opgesteld in functie van de beschikbare gegevens en de toepasbaarheid van de rekenmethode.
In vergelijking met een aantal andere landen, zoals bijvoorbeeld Denemarken, Zweden en Finland, heeft Vlaanderen een bescheiden aantal warmtenetten. We merken de laatste jaren wel duidelijke groei in het aantal projecten.
In onderstaande warmtenetkaart geven we weer welke netten gemeld zijn.
Op het overleg Warmtenetten geven we toelichting aan onze belanghebbenden bij de stand van zaken van de nieuwe wetgeving rond koude- en warmtenetten. Op 1 april 2019 zijn het decreet en besluit van kracht geworden en kreeg de VREG er een aantal taken bij.
Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de samenstelling en de werking van de lokale adviescommissie omtrent de minimale levering van elektriciteit, gas en water en de levering van thermische energie van 16 september 1997