Veelgestelde vragen over plug-en-play toestellen

Wat houdt de beslissing over plug-en-play toestellen van de VREG in?

Tot nu toe moet je toestellen die elektriciteit op het distributienet kunnen zetten met een vaste installatie aansluiten. Toestellen die je met een stekker in het stopcontact kan steken (plug-en-play toestellen), zijn niet toegestaan. De distributienetbeheerders stelden voor dat verbod te schrappen. De VREG heeft de schrapping van het verbod goedgekeurd.

De veiligheidsvoorschriften van de distributienetbeheerders waarborgen de veiligheid van het distributienet. De goedkeuring van de VREG garandeert enkel dat de veiligheid van het elektriciteitsnet gewaarborgd blijft, als de toestellen gehomologeerd zijn. Dat betekent dat de toestellen aan bepaalde technische eisen moeten voldoen. Over de veiligheid van de elektrische (binnen)installatie van de netgebruiker doet de VREG geen uitspraak. Dat valt onder federale bevoegdheid.

Over welke plug-en-play toestellen gaat het?

Toestellen die elektriciteit op het distributienet zetten met een stekker (plug-en-play toestellen) zijn bijvoorbeeld balkonzonnepaneelsystemen en kleine mobiele batterijen met een huishoudelijke stekker, maar ook batterijen voor elektrische voertuigen die in twee richtingen kunnen laden, mobiele generatoren voor werven en evenementen, …

Kan ik plug-en-play toestellen nu al kopen en installeren?

Nee. Fluvius moet eerst zorgen voor de homologatie van die toestellen. De distributienetbeheerders maken er de komende maanden werk van via de sectororganisatie Synergrid. De inwerkingtreding is voorzien op 17 april 2025.

Welke plug-en-play toestellen zullen toegelaten worden en waar kan ik die info vinden?

De toestellen moeten een CE-label hebben én gehomologeerd zijn door Synergrid. Fluvius communiceert later over hoe je kan weten of een toestel gehomologeerd is.

Zijn er andere zaken waar ik moet op letten bij de aankoop van plug-en-play toestellen?

Lees bij aankoop aandachtig de gebruiksvoorschriften van de fabrikant en raadpleeg bij twijfel je elektricien.

Zal ik plug-en-play toestellen moeten aanmelden?

Ja. Net zoals bij vaste installaties zal je ook plug-en-play toestellen moeten aanmelden bij Fluvius. De netbeheerder werkt daarvoor nog een vereenvoudigde aanmeldingsprocedure uit tegen het moment dat de toestellen zullen toegelaten zijn op haar net.

Hoe zal ik mijn plug-en-play toestellen kunnen aanmelden?

Je zal de toestellen kunnen aanmelden via de website van Fluvius.

Waarom moeten plug-en-play toestellen gehomologeerd worden door Synergrid?

Dat is nodig om te garanderen dat de toestellen correct en veilig samenwerken met het distributienet, onder meer bij storingen in het elektriciteitsnet.

Waar zal mijn geproduceerde elektriciteit van de plug-en play toestellen naartoe gaan?

Produceren je plug-en-play toestellen elektriciteit? Dan wordt die geïnjecteerd op je elektrische binneninstallatie. Is de productie van het toestel groter dan je intern verbruik? Dan wordt het overschot in het distributienet van Fluvius geïnjecteerd. Heb je een digitale meter ? En heb je een terugleveringscontract afgesloten met een leverancier? Dan krijg je voor die in het net geïnjecteerde elektriciteit een vergoeding.

Ik heb nog geen digitale meter. Zal dat een probleem vormen voor mijn plug-en-play toestellen?

Nee. Heb je je plug-en-play toestellen aangemeld? Dan komt Fluvius binnen de 90 dagen een digitale meter installeren.

Ik heb een digitale meter en plug-en-play toestellen. Zal ik nog iets extra moeten doen?

Ja. Je moet een terugleveringscontract afsluiten met een leverancier. Zo krijg je een vergoeding voor de elektriciteit die je (mogelijk) zal injecteren op het distributienet. 

Zal ik mijn plug-en-play toestellen moeten laten keuren?

Volgens het AREI (het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties) worden deze toestellen als een product beschouwd. Ze maken dus geen deel uit van de (vaste) elektrische installatie en je moet ze dus niet laten keuren. Voor verdere vragen hierover kan je terecht bij de FOD Economie.